11 Aralık 2012 Salı

0

Çocuklar Büyüdü… Peki Ya Evlilikler?

Ne yazık ki pek çok evde, bebekler büyürken, eşler arasındaki anlaşmazlıklar da büyümeye başlıyor. 

Psikoloji İstanbul Danışmanlık, Eğitim ve Araştırma Merkezi'nden Psikolog Filiz Kaya'nın verdiği bilgilere göre, çocuklar bebeklikten çıkıp “çocuk” oldukları zaman da bu anlaşmazlıklardan geriye, evliliğinin iyiye gitmediğini düşünen çiftler kalabiliyor…

Çocuk sahibi olmak dünyanın en güzel şeyi, niyetimiz bunu sorgulamak hiç değil… Sadece birkaç uyarıda bulunmak istiyoruz. Özellikle bebekler büyüdükten, artık “çocuk” mertebesine yükseldikten sonra, eşler arasındaki ilişkilerde de geri dönülmez kopmalar yaşanmaya başlamakta.

Çiftlerin yüzde 67’si bebek doğduktan sonraki 3 yılda kendilerini “Mutsuz” olarak tanımlıyor. İlişkilerinden “Memnun” olduğunu belirten yüzde 33’lük grup ise, aynı dönemi ilişkileri açısından “Yüksek Düzeyde Stres Yaşanan” bir dönem olarak tanımlıyor. Peki çiftler açısından zorlayıcı ama bir o kadar da güzel olduğu bilinen bu dönem nasıl yaşanıyor?

Ağlayan bir bebeğin yanında romantizm zordur. Çiftler daha önce yaptıkları ve yakınlık hissetmelerini sağlayan pek çok şeyi özellikle ilk aylarda yapamaz hale gelirler. Her ikisinin de çok sevdiği ve belki de uzun süredir bekledikleri o güzel varlık yanlarında olmasına rağmen, beraberinde bir dizi zorluğu ve sorumluluğu da getirir. Bebekler sürekli bakıma ihtiyaç duyar ve bu çoğu zaman her iki ebeveyn için de tam zamanlı bir mesai demektir; dolayısıyla eşler birbirlerine zaman ayıramamaya başlarlar. Fiziksel yorgunluk, çoğu çift için duygusal ve bedensel uzaklaşmaya neden olabilir.

Yıkıcı Durumlar Neler?

“Ben haklıyım, o haksız…” “Çocuk nasıl yetiştirilir bilmiyor…” “Doğrusunu söylüyorum ama o yine bildiğini okuyor…” daha da kötüsü, “Ben ne diyorsam o olacak…” Bu cümlelerin sarf edildiği bir evde çocuklar nasıl büyür? Peki evlilikler? Nasıl ki insan ilişkileri “Kim haklı” sorusu üzerine kurulmamalı ise, evlilikler de, çocuk yetiştirme de bu soru ile uğraşmamalı çünkü bunların hiçbiri bir güç mücadelesi, meydan savaşı değildir. Eşiniz de siz de, çocuklarınızı büyütürken, buna benzer soruları sorduğunuzu fark ettiğiniz her an durun, unutmayın her ikiniz de çocuğunuzun iyiliğini istiyorsunuz ve onun için en iyi olacak şey, birbirlerini seven ve tutarlı olan bir anne-babadır.

Birlikte karar almak bu nedenle önemli, hem evle ilgili hem de çocuklarınızla ilgili konularda. Ebeveynlik konusunda eşinizle aranızda uzlaşmanın sağlanması mutlak. Uzlaşmayı sağlayabilmek için, olası her çatışmanın, her iki tarafın da kendini ifade edebileceği ve kararın alınmasında tamamen dahil olduğu süreçlerin yaşanması gerekiyor. Çocuğunuza nasıl davranacağınız, hangi konularda nasıl tavır takınmanız gerektiği konusunda fikir birliğine varmanız son derece önemli.

Neler Yapılmalı?

● Her çiftin aynı sorunları yaşadığını bilin.
● Bebeğinizle birlikte vakit geçirmenin keyfine varın.
● Tartışmalarınızın sakin geçmesini sağlayın.
● Aranızdaki paylaşımın ve arkadaşlığın eksilmemesini sağlayın.
● Cinsel yaşamınıza özen gösterin ve cinsellikten aldığınız keyfi arttırın.
● Baba-bebek arasındaki ilişkinin yakın ve sıcak bir ilişki olmasını sağlayın.
● İlişkiyi zenginleştirecek yenilikler geliştirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top