21 Mayıs 2013 Salı

0

VE TANRI ELBİSEYİ YARATTI





VE TANRI ELBİSEYİ YARATTI

Yapılan araştırmalar neticesinde, elbiselerin basit, tamamen ihtiyaç üzerine ve mevsimlere göre çeşitlilik gösterdiği ortaya çıkmıştır. (Günümüzde de sezonluk elbiseler sayesinde bu gelenek devam ediyor diyebiliriz) Yine bu sonuçlardan anlaşılacağı üzerine kadın ile erkek arasında giyim farkı bulunmamaktaydı. Zamanla

eşyanın ahlak ve etik değerlerindeki farklılaşmalar, kadın erkek arasındaki giyim farkında değişikliklere neden olmaya başladı.Yunanistan’da erkekler elbise konusunda daha meraklı ve sosyal yönden giyim daha önem arz etmekteydi,bu yüzden kadınlar bellerini inceltmek için, daha küçük yaşlardan başlayarak, kız çocuklar bellerine maden kemerler, ellerine değerli bilezikler, boyunlarına el işlemesi kolyeler takarlardı. Yunanlıların aksine Mısırda ise, özellikle kadınlarvtamamen ihtiyaca yönelik olarak çok basit giyinirlerdi.


Ortaçağ, ilkçağa oranla insanın estetiği hayatına daha çok kattığı ve güzel görünmek için giyimine çok daha dikkat ettiği ve işlemeli tasarım elbiselere rağbetin arttığı bir zamandır. Avrupa’daki toprak sahipleri, zenginler birbirinden gösterişli elbiselere çok rağbet gösteriyorlardı. Kraliçe ve asillerin özenerek diktirdikleri elbiseler 18. yüzyılda hemen halk arasında yayılıp moda haline geliyordu.


GÜNÜMÜZ ELBİSELERİ

1870’li yılların başlarında, geleneksel, vücuda tam oturan ve çok sıkı bir şekilde sarmalayan elbiselere alternatif olarak estetik ve tasarım elbiseler tasarlanmaya başlandı. O zamanların sanatçı ruhlu ve yenilikçi yaratıcıları, var olan kadın modasının ve giyim alışkanlıklarının sağlıksız ve kısıtlayıcı olduğunu düşündüler. Estetik elbiseler, en basit tanımı ile geniş kollu ve sıradan bir etekten oluşan bir elbiselerdi ve kadınları kat kat kumaşların neden olduğu sıkıntılardan ve ağırlıklardan kurtarmayı amaçlıyor, günlük yaşamda daha rahat ve özgür bir görünüş oluşturmayı amaçlıyordu.  İlk zamanlar  kadınlar tarafından alışılması kolay ve pek popüler olmadıysa da estetik elbiseler günümüze kadar uzanan moda devrimini gerçekleştirdi ve günümüz elbiseleri halini aldı ve 1890’li yıllarda  piyasalarda satışına  başlandı. Kadınlar hem daha özgür hissetmelerini sağlayan hem de kadına ayrı bir kimlik kazandıran bu elbiseleri benimseyip satın almaya başladılar.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top