3 Mayıs 2012 Perşembe

0

İmdat yemeden duramıyorum!

Uzmanların dediği gibi: Yeme isteği insan olmanın doğal bir parçasıdır. Hafif ve sağlıklı atıştırmalıklarla meseleyi çözmeyi öğrenin yeter...

Çikolata, patates cipsi ya da hamur işleri gibi belirli gıdaların neden size hitap ettiğini hiç merak ettiniz mi? Sağlıklı Yaşam ve Beslenme Uzmanı Dr. Tamara Melton, ‘’Yeme isteği, insan olmanın doğal bir parçasıdır” diyor. ‘’Şimdiki nesiller, tuz, yağ ve şeker gibi gıdalar için daha sıkı çalışmak zorunda.’’ Tüm bu gıdalar artık kolayca ulaşılabilir olmasına rağmen, biz hâlâ onlara olan yeme isteğimizden vazgeçemiyoruz. Neyse ki, bunların yanında sağlıklı alternatifler de mevcuttur. Bu ipuçlarıyla sağlıklı bir diyete odaklanmışken kendinizi birazcık da olsa şımartmanız daha kolay olacak.

Tatlıya aşırı düşkünlük
Dr. Melton, ‘’Şeker size bir anlık mutluluk verebilir ancak bağımlılık da yapabilir’’ diyor. Şekerli atıştırmalıklar tüketmek, vücudunuzun şekeri kan dolaşımınızdan atmasını tetikleyerek pankreasınızın ensülin salgılamasına neden olur. Beyniniz o şekere ihtiyaç duyduğunda, daha fazla yemek istersiniz. Bu da tip 2 diyabete yol açabilen sağlıksız bir döngüyü oluşturur. Gerçekten, bu döngüyü kırmanız gerekir. Dr. Melton; ‘’Kendinizi basit şekerlerden vazgeçirmek için, taze meyveler gibi sağlıklı gıdalar seçin’’ diyor. Ayrıca lif ve orta miktarda şeker içeren taze bir meyveyi, yağsız sade yoğurtla da deneyebilirsiniz.

Çikolataseverler uzlaşması
Çikolata, birçok yemek listesinin en üst kısmında yer alır. Ayrıca bir paket çikolatada iki kat daha fazla kalori bulunur ve kalsiyum açısından sıfır iken, siz iyi bir seçim olarak, yağsız süt, kakao tozu ve tatlandırıcıyla yapılmış bir fincan sıcak çikolatayı deneyebilirsiniz. Sadece gerçek bir çikolata tadı istediğinizde, bitter çikolatayı düşününün. Dolabınızda birkaç parça bitter çikolata bulundurun ve kendinize günde birkaç küçük parça yeme izni verin. Yüksek kaliteli bitter çikolatalar daha az tatlıdır fakat yine de çikolatanın lezzetini hissettirir. Ayrıca antioksidana da sahiptir, bu yüzden çikolata isteğinizi bastırmanın en iyi şeklidir.

Tuz alışkanlığı
İşlenmiş yiyecekler ve fast food’lar tatmayı hayal bile edemeyeceğiniz miktarda tuz içerir. Kendi yiyeceğinize eklemeseniz bile bir anda tuz bağımlısı haline gelebilirsiniz. Tuz aslında yiyeceğin tadını maskeler ve birçok insan daha az tuza alışkın hale gelmek için tat tomurcuklarını sıfırladıkları zaman, yiyeceğin daha lezzetli olduğunu anlar. Lime ya da limon gibi asidik gıdalar tuz yerine kullanılabilir. Bu sağlıklı alternatifler, aynı zamanda C vitaminini de beraberinde getirir. Canınız tuzlu bir kuruyemiş çektiğinde, tuzlu kuruyemişle tuzsuz olanını karıştırın böylece kendinizi yavaş yavaş vazgeçirmiş olursunuz. Ve kuruyemişin içinde bulunan sağlıklı yağ ve proteinleri hâlâ alabilirsiniz.

Sağlıklı yiyecekler
İstediğiniz gevrek yağlı patates cipsi ise, yağ ve tuz olmadan yine de aynı hissi alabilirsiniz. Sağlıklı beslenmenize uygun olabilecek bir çok çıtır atıştırmalık alternatifleri vardır. Kuruyemişler, bitki tohumları ve çiğ sebzeler size sağlıklı bir atıştırmalık sunabilir. Artık daha az yağ içerdiği için, fırınlanmış patates cipsleri iyi bir seçenek olabilir fakat hâlâ fazla besin öğesi ve lif içermeyerek, kalori bakımından yüksektir. Siz en iyisi düşük kalorili ve yağsız olarak mikrodalgada pişmiş patlamış mısırı seçin. Patlamış mısır tam tahıllıdır ve lifle doludur. Pennsylvania Scranton Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan son araştırmaya göre, antioksidan açısından da şaşırtıcı derecede yüksek olduğu görülmüştür.

Şekerli içeceklerden kurtulmak
Tipik bir diyet olmayan meşrubat, normalde kan dolaşımınızın ihtiyacı olan şekerden on kat daha fazla içerir. ABD Tarım Bakanlığı, meşrubat tüketiminin son 50 yılda yüzde 500 artmış ve çocukluk çağı obezitesinin önde gelen nedeni olduğunu söylüyor. Daha iyi bir alternatif içecek, soğuk bir bardak mineralli su ya da sodanın içine bir miktar şeker ilavesiz meyve suyu ya da taze meyve dilimleri eklemek olurdu.

Daha fazla peynir, lütfen!
Peynir, kalsiyum ve protein açısından en önemli kaynaktır ve insanların süt ürünlerini en iyi şekilde almalarını sağlar. Peyniri sağlıklı beslenmenizin bir parçası olarak tutmak için yapabileceğiniz iki şey vardır. İlki, yarım yağlı ya da yağsız peynir tüketmek - mozzarella gibi yağı alınmış peynirler sizin için iyi bir seçimdir. İkincisi ise, porsiyonlarınıza dikkat etmek, özellikle de tam yağlı bir peynir tüketmeye yaklaşmışsanız.

Tava yerine fırın kullanmak
Yüksek yağlı ve yüksek kalorili kızarmış yiyecekler birçok sofrada yer almaktadır, ayrıca süpermarketlerin dondurulmuş gıdalar bölümünde de bol bol mevcuttur. Neyse ki, kızarmış yiyecekler için birçok sağlıklı alternatif bulunuyor. Fakat kızarmış yiyecekler vazgeçilmesi zor bir alışkanlık olabilir. Tavada kızartmak, hazır kızartılmış, dondurulmuş yiyeceklerden daha iyidir. Eğer bir şey illa ki kızartmanız gerekiyorsa, bitkisel yağ kullandığınızdan emin olun. Daha da iyisi, popüler atıştırmalıklar olan patates kızartması ve patates cipslerinin sağlıklı bir versiyonunu fırında yapmayı deneyebilirsiniz.

Karbonhidratların engellenmesi
Eğer bir karbonhidrat yüklenicisiyseniz, doğru karbonhidratlarla yüklenmeye başlamalısınız. Kahverengi pirinç, tam tahıllı gevrekler, ekmekler ve makarnalar sizi tok tutacak liflere sahiptir. Karbonhidratlarla aranızdaki asıl sorun onları yığınla tüketmenizdir. Ekmeğinizin üstüne sürdüğünüz tereyağı ve peynire ya da makarnanızdaki sosa dikkat edin.

Hazırlayan: Taylan Kümeli

Kaynak: HT Hayat

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top